sobota 1. února 2014

TESTAMENT

Autor: Sam Bourne
Překlad: Martin Pokorný
Nakladatelství: Knižní klub, 2008
ISBN: 978-80-242-2346-9
Počet stran: 429


 Sam Bourne
vlastním jménem Jonathan Saul Freedland, je uznávaný britský novinář. Ústřední témata své publicistické práce-střety odlišných kultur a náboženských přesvědčení - úspěšně přetavil do trojice akčních thrillerů. První z nich, Třicet šest spravedlivých, přinesl příběh jedince, který je nedobrovolně vtažen do aktivit tajemné sekty. Testament a Konečné zúčtování propojují originálním způsobem citlivá místa dějin židovského národa se současným politickým děním. 

Jde o detektivku na pozadí arabsko-izraelské krize. Také  by se však dalo říct, že jde o přiblížení muslimsko-židovských rozepří na pozadí detektivního románu.

... Země, kam jsem vzal svého syna, abych ho obětoval Mocnému Jménu, hora Moria, tato země se stala pramenem sváru mezi mými dvěma syny...
...Pročež jsem prohlásil před soudci, že hora bude odkázána následovně...

Děj začíná v Iráku, dostáváme se přímo do centra rabování v Iráckém archeologickém muzeu. Nechtěně se do něj dostává i patnáctiletý Salam, který má velký strach a ze sklepa muzea si odnáší "pouze" jednu starou hliněnou tabulku.
V této chvíli ještě čtenář netuší, že celý děj knihy se bude točit právě kolem tajuplného a velmi vzácného nálezu, který může jednou provždy vyřešit spor mezi muslimy a židy, kdo tu byl dříve a komu tedy patří Jeruzalém? Čí chrám stál jako první, komu odkázal Abrahám tuto svatou zemi?


 V dalších kapitolách se nám představí američanka Maggie Costellová, mírová vyjednavačka, v minulosti velmi úspěšná, ale po profesní chybě v ústraní a snažící se usadit se svým přítelem.
Americká vláda má však s Maggie jiné plány...
Posílá ji do víru mírových jednání na středním východě. Má být posledním trumfem, tím posledním krůčkem k úspěchu, alespoň tak jí to zastupitel vlády prezentuje. Skutečnost je však zcela jiná....
Hlavní hrdinka se stále více zaplétá do rozkrývání pozadí tajemných vražd, zdánlivě spolu nesouvisejících. Podaří se jí přijít všem záhadám na kloub? Objeví velké tajemství? Dokáže smířit znepřátelené strany?

Autor umí velmi dobře a zajímavě popsat napjatou situaci v Izraeli.  Na jedné straně židé, kteří jsou přesvědčeni, že Bůh dal tuto zemi právě jim, na druhé straně muslimové, kteří žijí ve stejném přesvědčení. Jeruzalém rozdělený na dva tábory. Všude panuje strach, ale jsou tu i lidé, kteří chtějí tyto dvě rozdílné kultury usmířit. Příběh plný zápletek. Občas s velmi rychlým spádem. K tomu nějaké tajemno a pár zločinů... a na závěr překvapivé rozuzlení.
Knížka není odpočinková záležitost, musí se u ní hodně přemýšlet a být stále "ve střehu", ale určitě ji doporučuji k přečtení všem milovníkům jak detektivek, tak čtenářům, které zajímá dění ve světě.
Mě zaujala a jsem ráda, že jsem si ji mohla přečíst.

Hodnocení:/5
 



Subscribe to Our Blog Updates!




Share this article!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Return to top of page
Powered By Blogger | Design by Genesis Awesome | Blogger Template by Lord HTML