neděle 2. února 2014

FARAONŮV POKLAD

Autor: Wilhelm Walloth
Překlad: Ivana Vízdalová
Nakladatelství: Ivo Železný, 1999
ISBN: 80-240-0647-2
Počet stran: 205

Wilhelm Walloth
studoval filozofii a literaturu, napsal řadu historických románů, několik románů a novel ze současnosti  a několik divadelních her.

Jeho nejznámější historické romány jsou umístěny buď do prostředí starého Egypta nebo v nich zpracovává náměty z dějin starého Říma.
Jeho román  Démon závisti  pruská cenzura shledala nemravným a rouhačským, kvůli tomuto románu se dostal až k soudu. Zemřel nemajetný a prakticky v zapomnění.

Příběh židovské princezny v období Nové říše, kdy Egypt ovládl sousední Sýrii a Palestinu a na jeho velkolepých stavbách dřely statisíce porobených Hebrejců. Také Izák s otcem pracují na jedné z nich
- na budování hrobky mocného Ramesse II.
Otec se synovi na smrtelném loži svěří, že zná cestu ke slavné pokladnici faraonů. Když byla dokončena, všichni dělníci byli povražděni, jen on jediný přežil.....

 Tolik z oficiálního popisu děje knihy. Mám velmi ráda Egypt a jeho historii, éra velkých faraonů mě fascinuje, a možná i proto knihy s touto tématikou vyhledávám a nikdy mě neomrzí.

Děj knihy nás zavede do časů faraona Ramese II., přímo do míst, kde se stavějí pyramidy, hrobky a monumentální sochy faraonů. V těchto časech zde dřou židovští dělníci, celý hebrejský národ je poroben egypťanům.  Hebrejci nemají žádná práva, žijí na okraji společnosti, v bídě a věčném strachu.
Tady se setkáváme s židovkou Rebekou, tanečnicí a prostitutkou, která se snaží protloukat jak se dá, její bratr Izák společně s jejich starým otcem pracují na stavbě pomníku krále Ramesse II.
Na stavbě se stane neštěstí, mnoho lidí umírá a také starý Izákův otec se pomalu odebírá na druhý břeh, před smrtí však prozradí svému synovi tajemství...on jediný z dělníků, kteří budovali faraonovu pokladnici, utekl a přežil, on jediný nebyl zavražděn a zná cestu....


Příběh vypráví také o lásce mladé židovky Myry a bohatého egypťana Menese, dál se už odvíjí jejich životní příběh, který je ovlivněn i sourozenci Rebekou a Izákem. Menes se stává nejbližším a nejoblíbenějším společníkem samotného faraona. Ale jak už to tak bývá na vladařských dvorech, ani tady nechybí spousta zákeřností, hlad po bohatství, zrada a usilování o panovníkův život.
A jak to nakonec dopadne? Zjistí faraon, kdo mu usiluje o život? Najde Izák pokladnici plnou zlata? A co láska Myry a Menese, přečká všechny nástrahy, které jim ostatní připraví?...to už si musíte přečist sami..

Knížka se mi moc líbí, přečetla jsem ji za jedno odpoledne. Není v ní sice nic neočekávaného a mimořádného, ale je to můj oblíbený žánr. Děj je sice smyšlený, ale kdoví, třeba se něco podobného na faraonském dvoře opravdu dělo...
Každopádně ji doporučuji hlavně jako takovou nedělní odpočinkovu četbu....žádné hluboké zamyšlení, prostě jen pohodovka.

Hodnocení: /5



Subscribe to Our Blog Updates!




Share this article!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Return to top of page
Powered By Blogger | Design by Genesis Awesome | Blogger Template by Lord HTML