pátek 7. března 2014

POKLADY STAROVĚKÉHO EGYPTA

Předmluva: Zahi Hawass
Fotografie: Araldo De Luca
Texty k exponátům: Alessia Amentaová, Alessandro Bongioanni, Daniela Comandová, Maria Sole Croceová, Silvia Einaudiová, Marcella Trapaniová
Nakladatelství: Ikar
ISBN: 80-249-0506-X
Počet stran: 632

Podtitul: SBÍRKY EGYPTSKÉHO MUZEA V KÁHIŘE

OBRAZOVÝ PRŮVODCE PO HISTORICKÝCH PAMÁTKÁCH
Jde opět o publikaci plnou fotografií. Předmluvu k této knize napsal světoznámý egyptský archeolog, profesor Káhirské univerzity Zahi Hawass. I když na něj panují různé názory, já si myslím, že je to člověk, který se snaží egyptské památky chránit a přitom ukázat světu.

Tuto krásnou knihu mi dala má dcera a udělala mi tím obrovskou radost, když jsem totiž byla v Káhirském muzeu, nemohlo se tam vůbec fotit, hned u vstupu nám sebrali fotoaparáty a byl zde i zákaz focení mobilem. Navíc, ani kdybyste se rozkrájeli, tak za jeden den nemůžete projít celé muzeum tak, abyste z toho něco měli. Je obrovské a je zde tolik exponátů, až přechází zrak. Myslím, že při prohlídce jsme viděli tak desetinu vystavených historických památek.

V  knize je přehledně zobrazeno a podrobně popsáno asi cca 600 uměleckých předmětů. U každé fotografie je vždy napsáno, ve které místnosti exponát najdete, i když si myslím, že po nepokojích, při kterých vzbouřenci vtrhli do tohoto muzea a spoustu věcí zničili nebo ukradli, bude vše jinak. Některá díla jsou nejspíš již jen na fotografiích a některá byla určitě přemístěna.


Můžeme si zde přečíst i něco málo z dávné historie Egypta, vůbec nejde o nudné a zdlouhavé povídání. Vše je přehledné a popsáno jen pár větami. U každého nálezu je i přibližná datace.
Na konci knihy je něco jako obsah, jde o seznam s malými fotografiemi exponátů, podle kterého se můžete v knize velmi dobře orientovat.



Určitě doporučuji milovníkům starověkých památek. Pro mě osobně je takovým malým pokladem....


Hodnocení: /5







Subscribe to Our Blog Updates!




Share this article!

2 komentáře:

  1. Páni, knížka by se mi perfektně hodila do školy, jako součást hodiny dějepisu. Zrovna budeme mít opakování Egypta a staroorientálních států, tak by se to opravdu šiklo :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Nejsem zrovna milovníkem historie, ale proč si alespoň trochu neprohloubit vědomosti :) Děkuji za tip :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Return to top of page
Powered By Blogger | Design by Genesis Awesome | Blogger Template by Lord HTML